
SKŁADNIKI:
3 szklanki mąki
1 kostka margaryny Kasi
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
4,5 łyżeczki smalcu (ok. 0,5 kostki)
5 jajek
4,5 łyżki śmietany
0,5 szklanki cukru (w tym cukier wanilinowy)
szczypta soli
aromat
PRZYGOTOWANIE:
Wszystkie składniki zagnieść (delikatnie pocierając ciasto między dłońmi). Z ciasta odłożyć garść i włożyć do lodówki. Ciasto włożyć do blachy (wcześniej należy wyścielić ją papierem, posmarować margaryną i posypać kaszą manną). Położyć jabłka (mogą być ze słoika lub wcześniej usmażone) i posypać je przyprawą KNORR do szarlotki. Na jabłka położyć ubite wcześniej białka. Na białka położyć wyjęte i uformowane w witki ciasto (najlepiej zetrzeć je nad ciastem na tarce lub pokruszyć).
Piec należy w piekarniku w temperaturze 150st. przez ok. 45-60minut.
SMACZNEGO!!! Zapraszam do komentowania:)))
SMACZNEGO!!! Zapraszam do komentowania:)))
Mmmm... Chyba wypróbuje przepis! Aż pachnie mi przez monitor!
OdpowiedzUsuń