wtorek, 12 lipca 2011

Przepis na mój zapiekany ryż z jabłkami:)

SKŁADNIKI:
2 szklanki ryżu (ja biorę 3 torebki)
2 szklanki wody
2 szklanki mleka
Szczypta soli
1 łyżka masła
4-6 łyżek cukru
1 kg jabłek
Śmietana (jaka chcecie - ja używam 18%)
Tłuszcz do wysmarowania naczynia (w moim wypadku masło lub margaryna)

PRZYGOTOWANIE:
Wodę z mlekiem, solą i masłem zagotować i wsypać do niej ryż (ja go wkładam normalnie w torebkach). Gotować dotąd, aż będzie al dente. Wtedy wyłączyć i dodać cukier i nakryć przykrywką. W tym czasie obieramy jabłka i ścieramy na tarce lub kroimy w plasterki. Następnie smarujemy naczynie żaroodporne tłuszczem. Ryż w garnku dzielimy na 2 lub 3 części. Na dno dajemy ryż, potem jabłka (można je posypać cynamonem i cukrem). Na jabłka dajemy ryż i znowu jabłka i ryż. Na wierzch dajemy jabłka i polewamy śmietaną wymieszaną z cukrem. całość wkładamy do piekarnika i pieczemy ok. 50-60minut w temperaturze 180stopni.

                    

Kocham go jeść, bo jest bardzo słodki i smaczny. Zawsze mi wychodzi:)) Mam nadzieję, że jak zrobicie to też wam wyjdzie tak jak na zdjęciach:)) Powodzenia i zapraszam do komentowania:P

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz